Homeopathie: luisteren naar het immuunsysteem

Je immuunsysteem zendt allerlei signalen uit. Een homeopaat heeft zich gespecialiseerd in het opmerken en begrijpen van deze signalen.

Je immuunsysteem regelt alles in je lijf. Het zorgt ervoor dat alle organen goed functioneren, rommel wordt opgeruimd en alles op rolletjes loopt. En als je ziek wordt, komt dit doordat je immuunsysteem ergens niet goed heeft gewerkt of uit balans is geraakt.

Soms wordt je immuunsysteem van buitenaf belemmerd om goed te werken, bijvoorbeeld doordat je het plotseling te koud of juist te warm krijgt. We merken ook vaak dat iemands immuunsysteem een tijdje ontregeld wordt vanwege emotionele stress, of door verdriet en eenzaamheid. Dat zijn dan oorzaken die van binnen komen. En als je immuunsysteem minder goed werkt kun je ziek worden.

Het immuunsysteem moet dan weer in balans worden gebracht. Dat kan heel goed, maar dan moet je goed luisteren en opmerkzaam zijn om te vinden waar precies het immuunsysteem uit balans is geraakt. Homeopaten hebben dat geleerd door hun eigen immuunsysteem eerst een beetje uit balans te brengen en dan te kijken naar wat er gebeurt. Ze nemen een medicijn waardoor het regelmechanisme van hun lichaam uit balans raakt. Dat levert klachten en ervaringen op en dat is de taal van het immuunsysteem. Alles wat het uit balans gebrachte immuunsysteem in lichaam en geest teweeg brengt en verandert wordt dan nauwkeurig opgeschreven.

Homeopaten weten dus uit eigen ervaring waar je bij mensen op moeten letten om te zien waar en hoe het immuunsysteem uit balans is. Dat lukt meestal heel goed in een gesprek tijdens het consult waarin iemand van alles over zichzelf vertelt. Ook allerlei dingen die op het eerste gezicht niets met de klachten te maken hebben waar je voor komt. Maar die dingen zeggen wel iets over je immuunsysteem. Hoe je slaapt bijvoorbeeld, wat je droomt, of je het snel warm op koud hebt. Allemaal taal van je immuunsysteem.

De volgende stap is dan het kiezen van een medicijn wat precies past bij al kenmerken en seintjes van het immuunsysteem. Dat vraagt vaak nog flink wat puzzelwerk, want hoe beter het past, hoe beter het genezingsproces verloopt. Maar het gebeurt zeker wel dat een gekozen medicijn niet het gewenste effect heeft. Vol goede moed gaat de homeopaat dan weer aan het werk met alle gegevens die hij heeft verzameld in het consult om een hopelijk beter werkend medicijn te vinden.

Is het juiste medicijn gevonden, precies passen bij alle klachten en andere kenmerken van die ene mens, dan werkt het meestal ook snel en grondig.

Omdat een beter werkend immuunsysteem ook overal in het lichaam beter werk gaat leveren, gaan soms onbedoeld andere klachten ook verbeteren. Wanneer dat gebeurt weet je zeker dat het immuunsysteem als geheel echt beter is gaan werken. Zo gebeurt het regelmatig dat vrouwen die moeilijk zwanger worden na een homeopathische behandeling voor een willekeurige klacht opeens in verwachting zijn!