Wat is klassieke homeopathie? | Karel Eigenraam klassieke homeopathie

Wat is klassieke homeopathie?

Homeopathie is een geneeswijze die gebruik maakt van het natuurlijke zelfherstellende vermogen van ons lichaam en van sterk verdunde stoffen uit de natuur, zoals bloemen, planten, mineralen en dieren. Deze medicijnen worden zorgvuldig afgestemd op de individuele patiënt. Homeopathie is een holistische benadering van genezing, wat betekent dat het hele lichaam en de geest als één geheel worden beschouwd en behandeld.

Het belangrijkste doel van homeopathie is niet het onderdrukken van symptomen, maar het herstellen van het natuurlijke evenwicht van het lichaam. Homeopathische geneesmiddelen zijn mild, veilig en onschadelijk voor het menselijk lichaam. Bovendien zijn ze duurzaam en milieuvriendelijk, omdat ze niet op dieren worden getest.

De oorsprong van homeopathie gaat terug naar de oude Griekse arts en natuurfilosoof Empedokles en de beroemde arts Hippocrates, die het principe van ‘similia similibus curentur’ (het gelijke met het gelijkende genezen) gebruikte. De Zwitserse arts-alchemist Paracelsus paste deze kennis later toe door mineralen en plantenextracten in de geneeskunde te gebruiken.hahnemann

De grondlegger van de homeopathie, Samuel Hahnemann, introduceerde de naam ‘homeopathie’ en formuleerde het gelijksoortigheidsprincipe. Dit principe houdt in dat een zeer kleine hoeveelheid van een stof die bij een gezond mens dezelfde symptomen oproept als de betreffende ziekte, kan helpen om de ziekte te genezen.

Recent onderzoek aan de Universiteit van Utrecht heeft aangetoond dat het similiaprincipe op celniveau werkt. Een kleine dosis van een giftige stof kan het zelfherstellend vermogen van de cel verhogen, maar alleen als deze stof sterk lijkt op de oorspronkelijke stof die schade aan de cel had aangebracht.

Homeopathie is een veilige en effectieve manier om klachten te behandelen en het natuurlijke evenwicht van het lichaam te herstellen. Door het gebruik van natuurlijke en milieuvriendelijke medicijnen, kunnen de kosten van de gezondheidszorg verminderen en kan de afhankelijkheid van reguliere geneesmiddelen afnemen. Bij een goed functionerend immuunsysteem kunnen ziekten minder kans krijgen en kan je gezonder oud worden.

 

Op de website van de Hahnemann apotheek staat een interessant e-book van apotheker Martin Dicke met uitleg over de werking van homeopathie: Helende Wegwijzers

Verder lezen: de boekhandel Merlijn heeft een uitgebreid assortiment over natuurgeneeskunde en homeopathie. Volg deze link naar de website van Merlijn: Boekhandel Merlijn.