Man 77 jaar, sinds 4 jaar algehele malaise bij het ontwaken, antidepressiva werken niet | Karel Eigenraam klassieke homeopathie

Man 77 jaar, sinds 4 jaar algehele malaise bij het ontwaken, antidepressiva werken niet

Elke morgen bij het ontwaken is er sprake van een sterk malaise gevoel: slap, ziek, ellendig, opgeblazen. In de middag is het ellendige gevoel weggezakt en voelt meneer zich prima.

De huisarts en de specialisten kunnen niets vinden. Meneer krijgt de diagnose “depressiviteit” en moet antidepressiva slikken. Deze behandeling blijft zonder resultaat. Dan maar door de weeks naar de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis. Hij mag in de weekenden naar huis. De zondagavonden zijn verschrikkelijk: hij moet weer terug naar het ziekenhuis voor de werkdagen van de week en ziet daar enorm tegenop. Vooral omdat er helemaal nog geen verbetering is in de malaise klachten. Hij wordt ’s morgens nog steeds met een ellendig gevoel wakker en raakt steeds meer gedeprimeerd over de uitzichtloosheid van z’n situatie. Hij voelt zich volkomen onbegrepen door de huisarts en de specialisten. De psychiater stapt over op MAO-remmers. Deze medicijnen zijn in Nederland niet meer geregistreerd, maar mogen wel met een artsenverklaring worden voorgeschreven. Ook dit voorschrift is gebaseerd op een verkeerde diagnose, de klachten blijven onveranderd.

Meneer komt bij mij in de praktijk en vertelt over zijn leven en de klachten die hij heeft. Zijn echtgenote is meegekomen en levert regelmatig extra informatie. We nemen ruim de tijd voor het eerste consult. Ik krijg een goede indruk van meneer en schrijf een medicijn voor dat past bij alle lichamelijke eigenschappen en de meest opvallende karaktereigenschappen van meneer. Meneer is bijvoorbeeld zeer nauwgezet bij alles wat hij doet en besteedt veel aandacht aan details. Er is een homeopathisch medicijn bekend wat deze kenmerken in zich verenigt: oprispingen bij het wakker worden en een opvallende nauwgezetheid. Meerdere details bevestigen de medicijnkeuze.

Het homeopathische medicijn geeft verlichting van de klachten. Maar minder dan gehoopt. Meneer dringt sterk aan bij de specialist om te mogen stoppen met de antidepressiva. Na lang aandringen zet de specialist de afbouw van de MAO-remmers in. Het homeopathische medicijn blijft in gebruik. Na volledige afbouw van de antidepressiva kan het homeopathische medicijn pas goed haar werk doen en verdwijnen de klachten.