Over de behandeling met homeopathie

Een behandeling met homeopathie is altijd gericht op het activeren en versterken van je natuurlijk afweersysteem. Dat is als het ware de huishoudelijke dienst van je lichaam. Die ruimt alle rommel op en zorgt ervoor dat elk orgaan en elke cel goed kan functioneren. Hoe beter het natuurlijk afweersysteem werkt, hoe gezonder je bent.

Om een goed werkend medicijn te kunnen voorschrijven is het belangrijk dat de homeopaat je afweersysteem goed leert kennen. Daarvoor zijn de kleinste details belangrijk. Bijvoorbeeld hoe je reageert op warmte en kou, op stress, hoe je slaapt en hoe je klachten precies aanvoelen. Het is een sterk geïndividualiseerde aanpak.

In een gesprek over hoe je met de dagelijkse dingen in je leven omgaat, leert een homeopaat ook veel over je afweersysteem. Daarom is het de bedoeling dat je bij een homeopathisch consult veel over jezelf vertelt. “Kun je daar iets meer over vertellen?” vraagt de homeopaat dan. Een dergelijk gesprek duurt wel een uur of meer.

Dan gaat de homeopaat proberen alle puzzelstukjes uit het gesprek tot een geheel te maken. Dat is de basis voor de keuze van een specifiek medicijn wat bij jou, je klachten en je immuunsysteem past. Dit medicijn is altijd een sterk verdunde stof. Het medicijn is in staat je afweersysteem te activeren en te versterken.

Je afweersysteem gaat dan aan het werk en begint met opruimen van afvalstoffen in je lichaam. Vervolgens gaan je organen beter werken en kunnen je cellen beter de stoffen uit het bloed opnemen die ze nodig hebben. Je hele lichaam gaat er beter door werken. Je merkt dat aan van alles. Je gaat er beter uitzien, je gaat minder gespannen om met de moeilijke dingen in het leven etc. En je klachten verzachten of verdwijnen zelfs helemaal.

Je kunt je misschien voorstellen dat lang niet opgeruimd afval in je lijf langer en meer werk van je afweersysteem vraagt om opgeruimd te worden. Daarom zien we vaak dat lang aanwezige klachten langer duren om te genezen dan klachten die kort geleden ontstonden. Soms is het ook nodig dat het afweersysteem eerst opruimwerk verricht wat helemaal nog geen verlichting van klachten geeft. Maar het is wel aan het werk en uiteindelijk zullen ook je klachten er mee verbeteren. Er is dan geduld nodig.

Het maakt dus eigenlijk niet uit welke ziekte je hebt, je klachten verbeteren vaak allemaal wanneer je afweersysteem door een homeopathisch medicijn gestimuleerd wordt. En het afweersysteem is zo krachtig, dat er genezing mogelijk is waar niemand er op durfde te rekenen. Wat daar natuurlijk bij helpt is dat je goed eet en beweegt en zoveel mogelijk verzwakkende factoren uit je leven houdt.

Soms schrijft een homeopaat een medicijn voor en er gebeurt helemaal niets. Het medicijn heeft dan niet juist gepast bij de eigenschappen van het afweersysteem. Er ontbraken misschien nog wat puzzelstukjes, of de homeopaat zag stukjes over het hoofd. Ook dan is er geduld nodig, helaas.

Bij homeopathie gebruikte medicijnen worden zeer sterk verdund. Het is onmogelijk dat ze een vergiftigende werking hebben of anderszins schade aanrichten, zoals zo vaak gebeurt bij gebruik van reguliere medicijnen. Een niet werkend voorschrift is dus vervelend, maar meestal geen ramp. Er is eenvoudigweg meer werk van de homeopaat nodig om de puzzel geheel helder te krijgen en het juiste medicijn te kiezen. Soms zijn er ook meerdere medicijnen na elkaar nodig om deel voor deel het afweersysteem te activeren. In dat laatste geval zie je dan steeds een deel van de problematiek verdwijnen. Wat niet wordt opgelost, of wat onderweg ontstaat, kan dan met een volgend voorschrift worden aangepakt.

Artsen en wetenschappers zijn meestal gewend medicijnen te gebruiken op basis van de chemische werking van die stoffen in het lichaam. Zij snappen daarom vaak weinig van homeopathie en denken dat het onzin is. Zij vergeten dan rekening te houden met de elektromagnetische eigenschappen van sterk verdunde medicijnen. Die eigenschappen zijn eenvoudig meetbaar. Het is ook uitgebreid aangetoond dat dergelijke eigenschappen biologische processen beïnvloeden. Het zijn dan ook vooral stijfkoppigheid en/of economische belangen die nadenkende mensen homeopathie laten verwerpen.

Nog vragen? Bel gerust, of schrijf een e-mailbericht.